Gardiner

Mavig - Strålebeskyttende lamelgardiner

Mavig 01_VH_01

Mavig strålebeskyttende lamelgardiner

Mavig 00_VH_031

Mavig strålebeskyttende gardin

Mavig – Strålebeskyttende gardiner er et alternativ til strålebeskyttende forsatsvinduer eller skydevægge. Vi anbefaler dog altid at opsætte forsatsvinduer, hvor det kan lade sig gøre, da de strålebeskyttende forsatsvinduer beskytter uden at skulle foretage sig nogen handlinger, såsom at trække for. Desuden bevarer man lys indfaldet.

Kan både opsættes foran døre og vinduer – hænges op enten på væg, i vindues niche eller ned fra loft.

Sundhedsstyrelsen (SIS) skriver om Mavig strålebeskyttende gardiner:

“Vedr. Mavigs strålebeskyttende gardiner.
Vi vil ikke kunne godkende gardinets brug i alle henseender, men sagtens kunne acceptere det i forskellige
sammenhænge.
Når et gardin er sat op i en vindues ramme, så må afstand mellem blygardin og vindueskarm ikke overstige 5 mm (Vores kommentar: for røntgenkilder <70kV). Gardinet skal opfylde krav om blyækvivalent, og hvis det ikke kan det, så skal der yderliges indregnes en dosisberegning. Hvis gardinet bruges som ’primær’ blybeskyttelse ved direkte stråling, i stedet for en væg eller lignende, så skal der være switch på gardinet (eller der yderligere laves en dosisberegning), således man sikrer sig at lamellerne er lukkede. Hvis det bruges som ’sekundær’ beskyttelse, spredt stråling, så skal der ikke switch på. Og det er oftest i sidstnævnte situation de bruges.”

Vi anbefaler derfor altid, at  klinikken, der planlægger at sætte et Mavig gardin op, spørger SIS om de vil kunne godkende en sådan løsning i hvert enkelt specifikt tilfælde. Klinikken kan selv gøre dette, bede deres tilknyttede strålefysiker eller leverandør af røntgenanlæg om at gøre det.